Romanın başkahramanı atmış yaşını geçmiş Sarah Durham, 19. yüzyılda yaşamış besteci, yazar, ressam ve çok olağan dışı bir kadın olan Julie Vairon’un hayatını oyunlaştırmış ve bu oyun değişik ülkelerde ve mekanlarda gösterilmiştir. Zengin bir tiyatro topluluğu söz konusu oyunu başarı ile sergilerken roman adeta bu topluluğun perde arkasındaki hayatını gözler önüne seriyor. Bu hayatta herkes var: tiyatrodaki oyuncular, oyuncuların akrabaları, yapımcılar, senaristler, tiyatroyu finansal olarak destekleyenler ve daha niceleri. Roman en başta Julie Vairon’un ilginç hayatını anlattıktan sonra söz konusu karakterlerin birbirleriyle olan karmaşık ilişkilerine, zaman zaman da mekanla ilgili tasvirlere yar vermekte. Bu ilişkiler içinde en çarpıcısı Sarah’ın ilişkileridir. Yaşlı Sarah genç tiyatroculara sık sık aşık olmuş, onlar için yanıp tutuşmuştur. Aşıkların tepkisi ise hep bir sis perdesi içinde kalmış, bence onlar Sarah’ı sevdiler mi sevmediler mi pek de anlaşılamamıştır. Sonuçlanmamış bu aşklara ilişki demek bile güç geliyor.
Benim bu romandan çıkarımlarım şöyle: roman kahramanlarının çoğu sanatçı insanlar. Onlar daima yeni şeyler yaratmak zorundalar. Onların yürekleri de beyinleri de farklı çalışıyor. Bizler için olağan dışı şeyler onlar için günlük hayatın basit bir parçası olabiliyor. Üstelik romanın farklı ülke ve mekanlarda yazılması bu yörelerdeki kültürel farklılıkları ve insan davranışlarını da beraberinde getiriyor. Bence yazar bilinçli olarak başkahramanın ilişkilerinin sonuçlarını çok da net anlatmıyor, sis perdesinin arkasında bekleyip okuyucunun hayal gücünü sınıyor.
Kitap puanım 8
KİTAP AÇIKLAMASI

İLGİNÇ BİR ROMANMIŞ, TİYATROCULARIN HAYATINI ANLATMASI VE BAŞKA ÜLKELERDE GEÇMESİ DİKKAT ÇEKİCİ. TEŞEKKÜRLER TANITIM İÇİN.
YanıtlaSilGüzel yorumunuz için teşekkür ederim
YanıtlaSilbunu hatırlamadım ama lessing çok iyiiii :)
YanıtlaSil:)
Sil