Size yaklaşık 3 yıldır memur olarak yaşadığım Kocaeli'nin güzel bir lezzetinden bahsetmek istiyorum :
PİŞMANİYE
Pişmaniye veya diğer adlarıyla tel helva, çekme helva, tel tel, tepme helva, keten helva; Kocaeli ilinin İzmit ilçesine has bir tatlı türüdür. Özgün bir tatlı çeşidi olması, hafifliği, pişmaniyenin il dışında da aranmasını ve ilgi görmesini sağlamıştır.
“Yiyen bir pişman, yemeyen bin pişman.” denildiğinde Kocaeli’de akla ilk gelen lezzetlerden biridir pişmaniye. Bir diğer ismi tel helva olan pişmaniyenin kendine özgü hafif tadı, birçok yerel ve yabancı turist tarafından beğenilmektedir. Yöresel şenliklerde ikram edilen, uzak şehirlere gidildiğinde hediye olarak götürülen, vazgeçilmez bir tat olan pişmaniye; 1601-1611 yıllarında İran ve Ermenistan’dan gelip İzmit ve çevresine yerleşen Ermeni ustalar tarafından Kocaeli halkına tanıtılmıştır. İlk kez Kandıralı Hayrettin Usta tarafından yapılan pişmaniye, o dönemki Ermeni ustalardan Kocaeli’de kalan Şekerci Hacı Agop Dolmacıyan tarafından geliştirilmiş ve bugüne kadar gelmesi sağlanmıştır. 1. Dünya Savaşı esnasında şekerci dükkanını kapayıp başka ülkeye göç eden Dolmacıyan’ın Kocaeli halkına kazandırdığı bu lezzet, onun gidişi ardından daha da yayılmaya ve ünlenmeye devam etmiştir.
Bende darıca da oturuyorum kocaeliye çok sık gidip gelirim çoğu zamanda pişman olmamak için pişmaniye alırız saygılar.
YanıtlaSilrica ederim :)
YanıtlaSilKültür sahibi oldum teşekkür ederim.
YanıtlaSilRica ederim ☺
SilÇok severim pişmaniyeyi daha geçenlerde yedim :D
YanıtlaSilAfiyet olsun :)ben de çok severim...
Silof of bayılırııım :) bi de saray helvası mı ne var de mii. otobüs molası tatlılarııı :)
YanıtlaSilHiç duymamıştım teşekkürler
YanıtlaSilRica ederim ☺ afiyet olsun ☺
YanıtlaSilÇok severim, Bolu'da saray helvası diye bilinir.
YanıtlaSilSaray helvası Kocaeli'de de mevcut...
Sil