11 Nisan 2019 Perşembe

2019_10 _ Sabahattin Ali _Sırça Köşk__Okudum Bitti

Sırça Köşk kitabı bu sene okuduğum 10.kitap

En çok sevdiğim yazarlardan birisi olan Sabahattin Ali'nin Sırça Köşk kitabı, 13 hikayeden ve 4 masaldan oluşmaktadır. Yazar, bu eserlerinde toplumsal sorunlara, sosyal yaralara, ülke sorunlarına sırtını dönen aydınlara, çıkarcı doktorlara, haksız kazanç sağlayan tüccarlara, katil olmaya mecbur kalan gençlere, istemedikleri hayatı yaşamak zorunda kalan kadınlara, yolsuzluklara, korunmayan doğal güzelliklere, halkı yok sayan yöneticilere yer vermiştir. Hepsi çok etkili ve derin anlamlar taşımaktadırlar. Ama özellikle "Sırça Köşk" masalı sanki günümüzde yaşananları birebir yansıtıyor.


Kitap puanım *10


 

KİTAP AÇIKLAMASI








"Niçin hep acı şeyler yazayım? Dostlar, yufka yürekli dostlar bundan hoşlanmıyorlar. ‘Hep kötü, sakat şeyleri mi göreceksin?’ diyorlar. ‘Hep açlardan, çıplaklardan, dertlilerden mi bahsedeceksin? Geceleri gazete satıp izmarit toplayan serseri çocuklardan; bir karış toprak, bir bakraç su için birbirlerini öldürenlerden; cezaevlerinde ruhları kemirile kemirile eriyip gidenlerden; doktor bulamayanlardan; hakkını alamayanlardan başka yazacak şeyler, iyi güzel şeyler kalmadı mı? Niçin yazılarındaki bütün insanların benzi soluk, yüreği kederli? Bu memlekette yüzü gülen, bahtiyar insan yok mu?’’
Yok azizim. Yüzü gülenler de, yüzü gülmeyen zavallıcıklar sayesinde gülüyor zavallı memleketimde…"
Sırça Köşk, Sabahattin Ali'nin 1944 ve 1947 yılları arasında yazdığı 13 hikâye ve 4 masaldan oluşur. Esere ismini veren Sırça Köşk, öykünün en sonunda uzun hikâye olarak yer alıyor. Bu uzun hikâye yazıldığı dönemde yasaklanmış, toplatılmış, yakılmış ve evinde gizli saklı bulunduran; okuyan insanlar, aydınlar ‘’terörist’’ diye mahpuslarda yatmış ve ne tür işkencelerden geçmiştir. Bir devlet düşünün aydınından korkan, bir devlet düşünün milletinin okumasından korkan, bir devlet düşünün sonundan korkan..

6 yorum:

  1. Çok güzel bir kitapmış bunu okumamıştım. Tanıtım için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Sırça Köşk teki özellikle masallar çok etkilemişti beni. Sanırım yazarın da bu masallar yüzünden başı bir hayli ağrımıştı. Çok değerli bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi masallar yüzünden başı ağrımış yazarımızın..Özellikle Sırça Köşk masalı çok etkileyici...Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bir küçük tavsiye versem kırılmazsınız umarım, yazarın Kuyucaklı Yusuf, ve İçimizdeki Şeytan adlı romanlarından çok etkilendiğimi belirtmek isterim. Klasikleri okurken özellikle Rus yazarların anlatım ve ifade zenginliklerine her zaman hayran olmuşumdur, ta ki Sabahattin Ali' yi farkedene kadar. Yazar'ın aslında bizden biri olduğu, insanları ve insan ilişkilerini muazzam bir ustalıkta tahlil edip, yazıya dökmesi, halk diline yakın sade anlaşılır ve akıcı bir üslupla kullandığı Türkçe’ye hayran oldum. Sait Faik, Yaşar Kemal okumaya gayret edeceğim. Yani memleketi gezmeden yurtdışına hayranlık oldu benimkisi. Kızdım kendime.
    Sırça Köşk kütüphanemde, ilk fırsatta okunacak...:)
    Selamlarımla,

    YanıtlaSil
  4. Taner bey;öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim.Rus klasikleri gerçekten anlatım olarak çok güzel..mesela Karamazov Kardeşler.Sabahattin Ali'nin öyküleri,yazım dili Sait Faik'i andırıyor.Yaşar Kemal'in İnce Memed'ini okudum.sanki hep kendini tekrar ediyormuş gibi geldi..yurt dışı hayranlığı bende fazla yok.daha Türkiye'de gezmediğim bir çok yer varken...

    YanıtlaSil

2021-18-Jules Amcam-Guy de Maupassant

  Birbirinden bağımsız kısa hikayelerden oluşan eserimizin kitaba adını veren hikayesini anlatacağım: iki arkadaş yolda yürürken ak saçlı ya...