26 Haziran 2019 Çarşamba

2019_20_ Şükran Kozalı-Eğreti Gelinler_Okudum Bitti

Eğreti Gelinler  kitabı bu sene okuduğum 20.kitap...
Kitap gerçekten çok etkileyici ve sürükleyici...Eğreti Gelinler'in hikayelerini okurken boğazınızda bir şey düğümleniyor..Kitabı okumanızı gerçekten tavsiye ederim.

Denizli'den başka hiçbir yerde yaşanmamış olan "eğreti gelin" geleneğini el altından yürüten zengin aileler ergen oğullarını kadın bedeniyle tanıştırıp evliliğe hazırlarken kendi evlerinde özel döşeli bir oda açıyorlardı. Bedenlerini karın tokluğuna delikanlılarına sunan bu kadınlar eğreti gelinlikleri süresince yol yordam öğrenip bilgilenip sahte bir mutlulukla yetinmek zorunda kalıyorlardı. Kozalarını delip kelebek olmak isterlerse de kızgın buhara sokulup canlanmaları önleniyor: Eline bohçasıyla yüreği tutuşturulan eğreti geline "Bu evde işin bitti!" deniliyordu. Evsiz barksız kaldığında bir zamanlar gelinlik yaptığı tutkulu erkekler bazen onları korumaları altına alsa da geçmişleri hep keskin ve kırıcıydı...  Aşkları ise büyülü ve kalıcı..."Eğreti gelinleri onların delikanlılarını Çökelez'i Selmin'i ileri bir tarihe bugüne getirdiğimde şehir şehir gezdirirken anlamsız bir bütünün içinde ufalanıp dağılıyorlar. Kuşku yok onlar Göller Şehri'nde yaşadılar. İşleri ünleri gıcılı yağan kar zamanları yarısı beyaz diğer yarısı pembe mayhoş şehla telli çekirdeksiz narları buzdan kılıçlı çatılarıyla..."

Kitap puanım ** 10 !!!

KİTAP AÇIKLAMASI


Dünyaya sessizce gelmişti eğreti gelinler ve yine öyle gideceklerdi. Mezar ziyaretlerinden biri Kostak Emineyi ele verdi; yazarıyla karşılaştırdı. Denizliden (Göller Şehrinden) başka hiçbir yerde yaşanmamış olan eğreti gelin geleneğini el altından yürüten zengin aileler, ergen oğullarını kadın bedeniyle tanıştırıp evliliğe hazırlarken, kendi evlerinde özel döşeli bir oda açıyorlar. Sevişgen bedenlerini karın tokluğuna mektepli delikanlılarına sunan bu kadınlar, kozalarını delip kelebek olmak isterlerse, kızgın buhara sokulup canlanmaları önleniyor: Eline bohçasıyla yüreği tutuşturulan eğreti geline, Bu evde işin bitti deniliyor. Evsiz barksız kaldığında, bir zamanlar gelinlik yaptığı tutkulu erkekleri bazen onları korumaları altına alsa da yasakları, geçmişi keskin ve kırıcı, aşkları büyülü ve kalıcı... 1930'lu yılların eğreti gelinleri, bir Atıf Yılmaz filmine de konu oldu.

7 yorum:

  1. GERÇEK HAYATTA BÖYLE ŞEYLERİN YAŞANABİLECEĞİNE İNANAMIYORUM. TANITIM İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.Denizli'de böyle olaylar 1900-1940'lı yıllar arasında yaşanmış.Yazarın röportajında okudum.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim. Yeni bir bilgi oldu benim için.

    YanıtlaSil
  4. Nurgül Yeşilçay'ın böyle bir filmi vardı. Yazık ki eski zamanlarda olan şeyler. Teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda Hanım; güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kitap filmden daha etkileyici..Ne yazık ki eskiden böyle şeyler yaşanmış olan da o zavallı eğreti gelinlere olmuş..

      Sil
  5. hımmm hoşuma kaçtı. not aldım. ismi de ne güzel yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel yorumun için çok teşekkürler deepcim :)

      Sil

2021-18-Jules Amcam-Guy de Maupassant

  Birbirinden bağımsız kısa hikayelerden oluşan eserimizin kitaba adını veren hikayesini anlatacağım: iki arkadaş yolda yürürken ak saçlı ya...