25 Haziran 2019 Salı

2019_19 _ Cahit Ülkü- Pargalı İbrahim Paşa_Okudum Bitti

Pargalı İbrahim Paşa  kitabı bu sene okuduğum 19.kitap...

Kanuni'nin Düşü, Hürrem'in Kabusu... Pargalı İbrahim Paşa, sıkıcılıktan tamamen arındırılmış harika bir kitap. Kitap gerçekten çok sürükleyici ve çok etkili bir sonla bitiyor.

Bu kitap, Korfu Adası'nın tam karşısındaki Parga kasabasında orta halli bir Rum balıkçının oğluyken, "köle" olarak getirildiği Manisa'da Kanuni Sultan Süleyman'ın yakın ilgi ve sevgisini, sonra da güvenini kazanarak veziriazamlığa kadar yükselen "Makbul" İbrahim Paşa'nın romanı.

Cahit Ülkü tarihin o sıkıcılığını bir kenara bırakmış, tarihi bilgileri okuması oldukça keyifli olacak şekilde kurgulamış. Ama kullandığı bilgileri kaynaklara dayandırmayı da ihmal etmemiş.

Kitapta Osmanlı aşıklarını rahatsız edecek detaylar var :D Daha önce bir yerde İbrahim'in çok kısa bir sürede kölelikten devletin başına kadar yükselebilmesinde Süleyman'la olan ilişkisinin çok büyük katkısı olduğu gibi şeyler okumuştum. Sanki Cahit Ülkü de biraz dokundurmuş bu konuya. Ayrıca atalarına bunu bir türlü yediremeyenlerin kabul etmediği "iç oğlan" mevzusu da kitapta yerini bulmuş. İbrahim'in genç erkeklerle ilgilendiğiyle ilgili bir kaç şey okuyoruz kitapta.

Kitap puanım *10 !!!

KİTAP AÇIKLAMASI



Pargalı İbrahim Paşa, Cahit Ülkü'nün Masal Olmayan Masallar adını verdiği üçlemenin ilk kitabı. İkinci kitap Rüstem Paşa, üçüncü kitap ise, II. Selim adlarıyla yakında okurlarımızla buluşacak...Bu kitap, Korfu Adasının tam karşısındaki Parga kasabasında orta halli bir Rum balıkçının oğluyken, köle olarak getirildiği Manisa'da Kanuni Sultan Süleyman'ın yakın ilgi ve sevgisini, sonra da güvenini kazanarak veziriazamlığa kadar yükselen Makbul İbrahim Paşa'nın romanı.

Kitap Adı: Pargalı İbrahim Paşa
Kitap Yazarı: Cahit Ülkü
Yayın evi: İnkılap Yayınları
Sayfa Sayısı: 367
Baskı Yılı: 2001

7 yorum:

  1. Yazılarından çok istifade ediyorum, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazılarım faydalı olabiliyorsa ne mutlu bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı? mesela bu yazıda Osmanlı'nın hoşgörüsünü okumak insanı ecdada karşı şükranla dolduruyor. Bu arada size bir beyit yazmak geldi içimden:

      Dertlendim; Fuzili'den bir beyit yazayım dedim:
      Ne yanar kimse bana âteş-i dîlden özge
      Ne açar kimse kapım bâd-ı sabâdan gayrı

      Sil
    2. Şiir gerçekten çok güzel...güzel yorum için çok teşekkür ederim :)

      Sil
    3. Rica ederim, saygılarımla.

      Sil
  3. ilginç. hiç okumadığım tür. ama korfuyu gördüm. o kadar güzel kiii. bi bakıyım bu kitaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap çok akıcı..beğeneceğine eminim canımmm:)

      Sil

  AĞAÇ EV SOHBETLERİ 258 Uzun zamandır blogta yoktum. Çalıştığım birim yoğun olunca bayağı ara verdim.. Haftanın konusu:  "2024 Paris O...