21 Ocak 2019 Pazartesi

2019_3 Nasuh Mahruki _Bir Dağcının Güncesi _Okudum Bitti


Bir Dağcının Güncesi   kitabı bu sene okuduğum üçüncü kitap..
Kitap günlük tarzında yazılmış ve kitabın ek kısmındaki  fotoğraflarla  desteklenmesi çok isabetli olmuş.Böylelikle biz de yazarımızın tırmanış yaptığı dağları yakinen görme fırsatına erişebildik.
Kitabın gerçekten çok akıcı bir yazım dili var ve kitabın nasıl bittiğini anlamıyorsunuz bile...

Kitap puanım :10 ÜZERİNDEN 10



Bir dağcının güncesi Nasuh Mahruki'nin "kar leoparı "olmadan önceki dağ maceralarının yer aldığı bir günlük türüdür.1992 yılında kaleme almaya başladığı günlüğü 1994'te bitirmiştir. Khan Tengri de donma tehlikesi geçirmiştir,yaşadığı tüm zorluklara rağmen dağ çıkma tutkusundan vazgeçmememiştir.Seyircisiz olan sporlarda insanın kendisiyle olan mücadelesinin daha kuvvetli olduğundan bahseder, ve bu eylemini tanrıya yaklaşmak olarakta görür.Dağa tırmanarak dağ ile hava durumu ile yarışmadığını kendiyle yarışıp kendini yendiğinde bahseder.Ardından şöyle açıklar ; eğer dağ beni sever kabul ederse ,ben zirvesine çıkabilirim der. Benim en çok ilgimi çeken Khan t..de bir dağcının 7 parmağını donma sonucu kaybetmesine rağmen dağcılık tutkusundan vazgeçememesidir. Rusya da 7000 metreye çıkarken 60 ceset görmesine rağmen yoluna devam etmesi tam bir azim göstergesidir. Orada şunları kaleme alır; "torunlarıma anlatacak anım olsun ; ne kadar uzun değil ne kadar çok şey yaşadığımdır önemli olan ."der. Yazar 24 yaşında Kkhan Tengri dağına çıkar.26 yaşında ise Kar Leoparı unvanını almıştır.Kitap dağcılıkla ilgilenenler için önemli bilgiler içerdiği gibi bu konuya uzak olanlar için de öğretici oluyor. (1A: en kolay rota - 6B:en zor rota) (aklimatizasyon: vücudun yüksek irtifaya uyumu)

Yazar çeşitli yazarlardan da alıntılar yaparak anlatımı zenginleştirmiştir.Örneğin Mevlana'nın şu sözü "kişinin değeri aradığı şeydir." Ayrıca Goethe 'nİn şu sözü de beni etkileyen kısımlardan bir diğeri" geçme,dur zaman! o kadar güzelsin ki" bu tarz örneklerle anlatımını zenginleştiren Nasuh Mahruki tüm iç dünyasını edebi bir şekilde okura sunmuştur.

Kitap Açıklaması

Sovyet Asya'nın en yüksek -7.000 metrenin üzerinde- beş dağına tırmanarak Kar Leoparı unvanını alan ve Everest'e çıkan ilk Türk dağcısının, Tien-Shan dağlarındaki iç yolculuğunun öyküsü... Kendisini bir doğa sporcusu ve aşığı olarak tanımlayan, mağaraların derinliklerinden yüksek doruklara uzanan sessiz, alkışsız yarışmasında hem yeryüzünü, hem iç yüzünü alışılmadık açılardan görmeyi deneyen Nasuh Mahruki'den bir yüksek irtifa günlüğü.

5 yorum:

  1. okudum ivit güzeldiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep cim güzel yorumun için çok teşekkür ederim.:)

      Sil
    2. ay bi deee dinledim onuuu çok güzel sohbeti vaar :)

      Sil
  2. Dağcıların maceralarına bayılırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim :)

      Sil

  AĞAÇ EV SOHBETLERİ 258 Uzun zamandır blogta yoktum. Çalıştığım birim yoğun olunca bayağı ara verdim.. Haftanın konusu:  "2024 Paris O...