17 Şubat 2021 Çarşamba

2021-4-Eskici ve Oğulları-Orhan Kemal

  Bu sene okuduğum 4.kitap ,Orhan Kemal'in Eskici ve Oğulları adlı kitabı...

Eserde iki oğlu ile ayakkabı tamiri üzerine bir dükkan işleten topal eskicinin hayatı konu ediliyor. Bu eskici öyle düşündüğünüz gibi halim selim, beyefendi bir adam değil ne yazık ki... Dükkanda iki oğlunu da sürekli azarlayıp hor gören, hatta dükkânın gelirinin hepsine yetmediğini ileri sürerek ve torunlarını dahi düşünmeyerek, büyük oğlunun artık kendi başının çaresine bakması gerektiğini sürekli ima eden; evde karısına ve kızına her fırsatta kızıp ardından pişman olan garip mi garip bir adam. Bu aksi ve küfürbaz adamın dengesiz hâllerine tanık oldukça kızmaktan kendimi alamadım. Karakterleri bu denli okuyucuya hissettirmesi kitabın kaliteli yönlerinden biri.





Bu durumun yanı sıra yoksulluk, zengin olma tutkusu, fakirliğin bir ailenin iç huzurunu olumsuz yönde nasıl etkilediği de kitabın ana temalarından. Topal eskici çok da işlemeyen bir dükkanda dokuz kişiyi nasıl doyuracağını düşünüp, sürekli kötü kaderini sorgular. Büyük oğlu Mehmet başının çaresine bakıp, babasına yük olmamak için kendince yollar arar. Küçük oğul Ali ise böyle bir babaya her fırsatta kızarak, abisinin yolundan gitmeye çalışır. Kız kardeş Zeliha'ya gelince, gelinlik kız olduğundan zengin ve itibarlı bir eş bulma derdindedir. Anne ise hayalindeki şaşaalı konağa kavuşup mahalledeki kadınları çatlatma peşindedir. Sayfaları çevirirken yeri geliyor Mehmet, Ali, yeri geliyor Zeliha oluyorsunuz. Hepsinin kendi açılarından farklı emelleri vardır fakat kader hepsine bir yol çizmiştir. İşte eser okuyucuyu bu uzun yolculuğa davet ediyor.

Okumanızı mutlaka tavsiye ediyorum.

Kitap puanım 10

6 yorum:

  1. hımms orhan kemal, klasik, okumuştum bişiler, piku bu da aklımda olsuun :)

    YanıtlaSil
  2. Tavsiyeniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dodecim güzel yorumun için teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Evlatlar arasındaki ayrımcılığı anlatan çok güzel bir eserdir bu. Ben de çok önceden blogumda tanıtmıştım. Çok teşekkürler Nilay Hanım:)

    YanıtlaSil
  4. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim Fatih bey...

    YanıtlaSil

2021-18-Jules Amcam-Guy de Maupassant

  Birbirinden bağımsız kısa hikayelerden oluşan eserimizin kitaba adını veren hikayesini anlatacağım: iki arkadaş yolda yürürken ak saçlı ya...