16 Kasım 2020 Pazartesi

2020-31-Sümerli Ludingirra

 Bu sene okuduğum 31.kitap sevgili Muazzez İlmiye Çığ'ın Sümerli Ludingirra adlı kitabı...

Kitap gerçekten çok akıcı nasıl bittiğini anlamıyorsunuz!!





Günümüzden dört bin yıl önce yaşamış bir insanın kendi yaşam öyküsünü anlatan bir kitap. Öncelikle 74000 tablet arasında taranarak ortaya çıkan tabletlerin bir araya getirilmesi bile başlı başına bir hikaye. Lakin bu konuda fazla bilgi verilmiyor ama ister istemez heyecanlanıyorsunuz. Bunları bir araya getirip düzenli bir şekilde çevirisini yapmak bile gerçekten büyük başarı ...
Çok güzel bir dil ile hem öğretmenlik hem de şairlik yapan bir insanın başından geçen alıntılar hikaye ediliyor. Mükemmel bir şekilde günümüz insanların bile aynı olaylar karşısında çektikleri sıkıntıları, sevinçleri, üzüntüleri ve yaşam biçimleri uyuyor.


Kimi zaman anlatılan olaylar Nuh tufanını ve Musa'nın sepet içinde bırakılarak nehre salınmasını anlatan hikayelere ne kadar benziyor. Orta Asya'dan göç eden Türklerin yayılışını da anlatıyor. Atatürk'ün Sümerlilerin Türklerin ataları olduğu savını destekliyor bu tabletteki anlatılanlar. Mutlaka okunması gereken bir eser.

4 yorum:

  1. deeptone da muazzez ilmiye çığdan söz etmişti yakın zamanda. okumam için bir işaret mi ne? merak ettim konusunu da. eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım güzel yorumun için çok teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Çok ilginç geldi konusu,ismi de bence efsane çok hoşn:)

    YanıtlaSil
  3. gerçekten konusu çok ilginç ve sürükleyici canımm

    YanıtlaSil

2021-18-Jules Amcam-Guy de Maupassant

  Birbirinden bağımsız kısa hikayelerden oluşan eserimizin kitaba adını veren hikayesini anlatacağım: iki arkadaş yolda yürürken ak saçlı ya...