6 Ocak 2020 Pazartesi

2020-1-Maus:Hayatta Kalanın Öyküsü-Art Spielgman

maus:hAYATTA KALAN  KİTABI BU SENE OKUDUĞUM 1.KİTAP...


Bu sene okuduğum ilk kitap teyzemden ödünç aldığım bu kitap !!

Tahta yiyen aç insanlar, ev ev, sokak sokak, şehir şehir hatta ülke ülke Yahudi avı, birer ölüm makinasına dönüşen bilim insanları, korku, birkaç saat sonra öleceğinin bile bile para kazanma sevdasından vazgeçmeyenler, mezbahaya dönen sıkıştırma (konsantrasyon) kampları?
Polonyalı Yahudi Spiegel ailesinin tek çocuğu olan Art Spiegelman 1948 yılında dünyaya geldiğinde, aile Ausschwitz toplama kamplarından sağ kurtulmayı başarmış, ABD ye göç etmişti. Fakat ilk çocukları olan Richieu tüm koruma çabalarına rağmen kurtarılamadığı gibi toplama kampın ilk kurbanlarından olmuştur.Anne Anja Spıegelman ise daha sonra yaşadıklarının ağırlığına yenik düşer ve intihar eder.Art Spiegel in deyimi ile hayatta kalmışlardı ama bir yanıyla da hafızalarındaki Ausschwitz de mahsur kalmışlardı.
Romanda Nazileri kedi, Yahudiler fare ve Polonyalılar ise domuz olarak çizilmiştir. Baba Spiegelman sakladığı yerden çıkıp yiyecek aradığında -ki bu çok tehlikelidir ve tam da bir farenin yiyecek arayışını anımsatır-domuz maskesi ile görürüz. Zengin bir tüccar olan Spiegelman, parasının çoğunu saklanmak için harcar. Sıkıştırma kampı süresince bütün çaba ve hileye başvurur hayatta kalabilmek için.Ticaret hayatı kamplarda da bitmez. Yahudi ispiyonlayana iki kilo şekerin verileceğini duyuran afişler, firar şebekeleri görünümündeki işbirlikler ve zimmetine gizlice para geçiren askerler?
2.Dünya Savaşının birçok detayının ve kedi-fare kovalamacasının belki de en iyi anlatıldığı belgesel bir başyapıttır Maus.
Kitap puanım *10!!!

5 yorum:

  1. Çok üzülerek okuyup izlediğim bir konu. Listemin başlarında hep bu kitaplar. Teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
  2. Love house canım gerçekten çok etkileyici bir kitap. Baştan çizgi roman tarzı olduğu için sıkılırım diye düşündüm ama çok sürükleyici. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim 😉

    YanıtlaSil
  3. hımmm, duymadıydım, iyimiş, auswitch in külleri gibi, bi de çizgili pijamalı çocuk :)

    YanıtlaSil
  4. Déepcim güzel yorumun için çok teşekkür ederim 😉 yazdığın kitap önerileri için çok teşekkür ederim 😉

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir kitap önerisi olmuş çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil

2021-18-Jules Amcam-Guy de Maupassant

  Birbirinden bağımsız kısa hikayelerden oluşan eserimizin kitaba adını veren hikayesini anlatacağım: iki arkadaş yolda yürürken ak saçlı ya...