12 Mart 2019 Salı

İSTANBUL'DA SEVDİĞİM MEKANLAR _1 _KADIKÖY BAYLAN PASTANESİ

Arkadaşlar; bu haftadan itibaren yeni bir yazı dizisine başlıyorum.Sık sık size İstanbul'da sevdiğim mekan ve mağazalarını anlatmaya elimden geldiğince gayret göstereceğim.Yaklaşık 2,5 senedir memuriyetim nedeni ile Kocaeli'nde yaşamaktayım .Ama yine de arada İstanbul'a  gittiğim zaman uğradığım yerlerden birisini size anlatacağım.






BAYLAN PASTANESİ

Pastanelerin kent kültüründe oldukça önemli bir yeri vardır. 87 yıllık geçmişiyle İstanbul’un en eski pastanesi Baylan Pastanesi nevi şahsına münhasır, kendinden menkul bir İstanbul müessesidir.
 Lezzetli pasta, turta ve çikolatalarıyla, kakao ve kremaya dayalı batı kökenli tatlılarıyla Baylan’ın tarihi 1923 yılına dayanır. Cumhuriyet ile yaşıt olan Baylan, İstanbul’un ilk pastanesi olmasa da, kurulduğu günden bu yana aralıksız olarak devam eden en eski yaşayan pastanesidir. Baylan pastanelerinin kurucusu Filip Lenas, yirminci yüzyılın başında İstanbul'a göç ettiğinde henüz 16 yaşındaydı. Bir hedefi vardı. O da iyi bir pastacı olmak!


Bu hayalini 1923’te Beyoğlu Deva Çıkmazı’nda ilk pastanesini açarak gerçek kılar ve çok kısa bir süre içinde Markiz, Lebon ve Moskova gibi dönemin ünlü pastaneleri ile birlikte anılmaya başlar. İlk şubesinden sadece iki yıl sonra, eski Karaköy Meydanı’nda, bugün olmayan bir binada açılır. Ardından Beyoğlu, Karaköy ve son olarak Kadıköy şubelerini açar. Bu kadar şubeden günümüze de sadece Kadıköy kalır. Geleneksel stilini koruyarak hala varlığını ve lezzetini İstanbullularla buluşturan Baylan Pastanesi Altın marka çatısı altına girdikten sonra Bebek şubesini açar. Kadıköy'den farklı olarak İstanbul'un eşsiz Boğaz manzarasını gören Baylan Bebek şubesi dekorasyonu ile de son derece şık ve gösterişlidir. 
Baylan'ın Klasikleşen Tatlıları neler?
Baylan pastanesi'nin bir çok klasik lezzeti var.Ama en sevdiğim tabii ki Kup Griye!!
Kup Griye ’nin geçmişi 1954 yılına dayanır. O dönemlerde Baylan’ın Karaköy şubesine uğrayan İstanbullular burada giderek hızlanan hayat ritimlerine uygun bir şekilde, ayaküstü yüksek bankoya dayanarak veya bar sandalyelerinde oturarak daha önce tatmadıkları yepyeni lezzetlerle tanışırlar. Bunların arasında özellikle sıcak yaz aylarında ideal bir lezzet kaçamağı sunan dondurmalı, kremalı kuplar en çok rağbet gören “alafranga” tatlılardandı.

Kadıköy Şubesi Adres: Caferağa Mh. Muvakkıthane Cd No:19 Kadıköy, İstanbul
Telefon: (0216) 346 63 50

Bebek Şubesi Adres: Cevdet Paşa Caddesi No: 52-54 Beşiktaş, İstanbul
Telefon: (0212) 358 07 60

14 yorum:

  1. Kadıköy benim de çok sevdiğim bir mekandır. Yıllarca Pendik'te oturmuştuk ve her canımız sıkıldığında Kadıköy'e dolaşmaya giderdik. Bu pastaneyi de elbette biliyorum. Çok güzel tatlıları var. Sayenizde yeniden gidip, o tatlılardan yemiş kadar oldum. Teşekkürler bu keyifli paylaşım için.

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim .Sizin blogunuzdaki dertleri ve bulduğunu çözümleri okuyorum.Gerçekten çok faydası oluyor.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. İstanbul'da sevdiğim mekanlar yazınız çok güzel olmuş Nil Hanımefendi, devamını bekleriz. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Fatih Bey; elimden geldiğince yazı dizisine devam etmeye çalışacağım.

      Sil
  4. İstanbul'da yaşayanlar için özellikle güzel tavsiyeler. Belki bir gün bende giderim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda hanım rica ederim..Sizin blogunuzdaki kitap tavsiyeleri için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. baylanın hastasıyım yaaaa kup griyenin de, kadıköydekinin yaniii :) eveet eski romanlarda okudum eskileri, beyoğlu romanlarında ve anı kitaplarında, en çok demir özlü yazıyor, degüstasyon, markiz, rejans, lebon, eski edebiyatçılar hep burlarda toplanırlarmış, özellikle atmışlarda yetmişlerde ferit edgü filan yaniiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım déepcim güzel yorumun için çok teşekkür ederim 😉 kup griye muhteşem gerçekten ☺

      Sil
  6. Baylan efsanedir, tarihtir, lezzet ve damakta son duraktır, gençlik anılarımdır. 27 yıl önce bugün eşim olan Sunacığım ile önünden geçerken her seferinde andığımız Baylan'ı sabaha kadar yazabilirim, ve fakat kifayetsiz gelir. Güzel yazmışsınız ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim 😉 Gerçekten tüm lezzetleri efsane

    YanıtlaSil
  8. Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim...

      Sil
  9. Mekan tanıtımı yazılarınızı bekliyorum. Çok güzel oluyor da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.Yakında mekan yazılarım olacak:)

      Sil

2021-18-Jules Amcam-Guy de Maupassant

  Birbirinden bağımsız kısa hikayelerden oluşan eserimizin kitaba adını veren hikayesini anlatacağım: iki arkadaş yolda yürürken ak saçlı ya...