Ev Sahibesi Rus yazar Fyodor Dostoyevski'nin 1847'de yazdığı bir novellasıdır.
Novella, genc bir adam olan Ordinov’un kilisede görüp beğendiği Katerina'ya karşı duyduğu tutkulu aşkı konu alır.
Evinden taşınmak zorunda olan Ordinov, Katerina ve yanında bulunan yaşlı adam Murin’in evine kiracı olarak taşınır. Ordinov çok tuhaf görünüşleri olan ev sahibesi ile yaşlı adamın, aralarında nasıl bir ilişki olduğunu anlamaya çalışır. Doğrusu bende yaşlı adamla Katerina’nın arasında nasıl bir ilişki olduğunu anlamış değilim. Her ne kadar yaşlı adam Ordinov’a ,Katerina’nın ruh halinin normal olmadığını kimsesi olmadığı için onu yanına alıp onunla evlendiğini söylese de. Yaşlı adam dini kullanan biridir. İnsanlara büyüler yapıp, fallarına bakar. Katerina’nın bu yaşlı adama tuhaf bir bağımlığı vardır.
İnsanda oldukça merak uyandıran bu roman, uyandırdığı bu merakın hakkını vermeyen bir sonla bitiyor. Roman okuyucunun da ruh halini etkilemeyi başarıyor. Dostoyevski bunu hep yapıyor. Karakterler öyle güçlü bir anlatımla tahlil ediliyor ki, okuyanda romanın ruhsal dünyasında buluyor kendini. Romanda bahsi geçen kişiler genellikle hasta. Fiziksel ve ruhsal yönden sorunlar yaşayan insanlar. Birde Dostoyevski’nin güçlü anlatımı okuyucuya da hasta edebiliyor. Yaşanan acılar ve olaylara verilen ruhsal tepkiler okuyucuyu bir ahtapotun kolları gibi sarıp bırakmıyor.
Katerina’nın geçmişte yaşadığı olayların etkisinden kurtulmayan melankolik ruh hali, okuyucuyu, Katerina'nın neler yapabileceği konusunda garip bir beklenti içinde bırakıyor. Yaşlı adam Murin’in davranışları ve kahramanımız Ordinov’ın Katerina'ya olan tutkusu ve yaptığı iç hesaplaşmaları ile hayal dünyasından gerçek dünyaya geçişte yaşadıkları da, bir o kadar ilgi çekici oldu, benim için.
Kitapta Ev Sahibesi adlı ana öykü dışında üç öykü daha yer alıyor .Bu öyküler de çok sürükleyici...
Kitap puanım ***100